Модерен електрически автобус, струващ между 350 и 500 хил. евро  беше представен днес пред медиите в Пловдив. На събитието присъстваха  зам.-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова, директорът на “Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов и управителят на дружеството “Екобус” Илко Търпов. Стана ясно обаче, че такива рейсове няма да тръгнат по улиците на града.

Те огледаха произведеното във Франция превозно средство, но се оказа, че макар събитието да беше анонсирано от общинския пресцентър, градската управа няма намерение да закупува такива.

“Общината е далеч от етапа, на който ще коментираме закупуване на автобуси. Ние все още сме на етап изготвяне на проект и кандидатстване по “Региони в растеж”. Никой не ни предлага и ние не търсим”, обясни Савина Петкова.

Тя добави, че Общинският съвет е гласувал “Екобус” да изпълнява една линия от градския транспорт, като нагласите са да получи още една.  За целта трябват поне 10 рейса.

Савина Петкова поясни, че  се изготвя проект, по който общината да кандидатства за средства за автобуси и зарядни станции. Сумата ще бъде 20 млн. лв. и ако бъде спечелена, ще има обществена поръчка за избор на фирма, която да ги достави.  До 9 май градската управа ще предаде предварителните си намерения, а след това  ще конкретизира с детайли какво иска. На този етап все още не  е ясно кога ще започнат да се движат електрически автобуси по улиците в Пловдив.