На 18 април – четвъртък, от 17.30 часа в НБ „Иван Вазов“ ще бъде открита изложба, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който беше възстановен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“.
Изложбата се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото й изграждане, възкресяването й от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на сдружението „Свети Димитър“.
До момента за възстановяването и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора сдружението е вложило над 700 000 лева.
Едно от паната е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което е притежание на Пловдивската народна библиотека. По време на официалното откриване на изложбата, на която се очаква да присъстват членове на сдружението с неговия председател инж. Димитър Георгиев и игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий, безценното издание ще бъде показано в специална витрина. След това ще бъде прибрано в архива на отдел „Специални сбирки“, където се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година. Преди това е било притежание на църквата „Свети Димитър“. През всичките тези години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. Сглобяването на книжното тяло и сребърните елементи бе извършено в лабораторията за консервация и реставрация на НБ „Иван Вазов“.