СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив приема ученици в V клас в паралелки с „Космически науки“, „Роботика и китайски език“, „Испански език“, „Визуални изкуства“, „Тенис на корт“.
Учебната програма по новия учебен предмет  „Космически науки“ е разработена от екипа на училището в партньорство с Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет и Висшето военно морско училище – Варна.
Трима академични преподаватели работят съвместно с учителите по Физика, Биология и География и остават финални щрихи по съдържанието на учебната програма. Това сътрудничество е изключително важно, така училищния екип е сигурен, че обучението е научно и методически издържано.
Предвижда се обучението да обхване 5, 6 и 7 клас, като ще се реализира изцяло чрез интегрирано учебно съдържание и проектно-базирано обучение в рамките на 72 учебни часа годишно.
Подготвя се специално оборудван кабинет. Така в условията на СТЕМ учениците ще изучават интердисциплинарното съдържание от областта на астрономия, биология, география, астрофизика, телекомуникации и под формата на космически мисии ще са откриватели, изследователи, ще се учат да търсят иновативни решения на проблеми пред живота в Космоса, справяне с космическото замърсяване, комуникацията при междупланетни пътувания, сигурността на космическите градове, създаване на модели на самоподдържащи се екосистеми, наблюдения на метеорити, работа с данни от Европейската космическа програма “Коперник”, гравитация и сателити, приложение на наносателите и др.
С учебния предмет ще се стимулира и развива интереса към СТЕМ направленията и се очаква когато учениците завършват 7. клас да имат засилен интерес и мотивация към техническите специалности.
Иновативната паралелка по „Роботика и виртуален дизайн“ от новата учебна година се допълва с „Китайски език“, което ще позволи в края на 7. клас учениците да владеят езика на ниво А1. В училището има двама учители по китайски език, които вече преподават езика в извънкласна форма. От три години в училището се обучават ученици по „Роботика и виртуален дизайн“, които могат да програмират, конструират роботи, създават игри, развиват мислене и екипност, което ги отличава от другите с по-пъргави решения и нагласи за търсене на нестандартни прототипи.
В паралелката с допълнителна подготовка по „Испански език“ са предвидени брой часове за достигане на ниво А1 по езика в края на 7. клас.
„Визуални изкуства" в 5, 6 и 7 клас като учебен предмет за допълнителна подготовка ще се преподава от графичен дизайнер, учител по професионална подготовка в училището и ще позволи учениците да усвоят специализиран софтуер за създаване на дигитален дизайн и да придобият компетентности в областта на визуалната комуникация, дигиталните и медийните изкуства.
А, за паралелката със допълнителна спортна подготовка е осигурен сертифициран треньор по тенис на корт с дългогодишен опит в работата с деца. Реновираните спортни площадки позволяват изучаването на този спорт в училище.
Дни на отворени врати за представяне на училищния прием в V клас, обявени на училищния сайт са на 25 април от 15:00 ч. до 19:00 ч.