Обсъждаме ситуацията с колегите  и днес или най-късно утре  ще решим дали да обявим 2 май за неучебен ден за цялата страна. Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  По думите му много кметове  на общини вече направиха това, възползвайки се от дадените им правомощия, като пловдивският Костадин Димитров беше първи.

Родители на ученици пък призоваха министерството на 2 май да не се учи. Така децата ще получат шест дни почивка по празниците.

В Пловдив Цоков присъства на дипломирането на 1435 абсолвенти от  Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От тях 645 са бакалаври и 790 магистри.

"Пожелавам на младите хора много дръзновение и да работят с радост", заяви Цоков.

Районът около спортната зала на ПУ е препълнен от автомобили и намирането на място за спиране е невъзможно. Близки на абсолвенти от различни краища на страната и от чужбина дойдоха на тържеството.

Галин Цоков  изрази увереност, че няма да има проблем с провеждането на НВО за 10 клас на 10 юни. Той поясни,  че започването от 11:00 часа на изпита ще даде възможност учебните стаи да бъдат подготвени след вота на 9-ти юни.

Министърът взе отношение и по  предложението на кабинета "Денков" за отпадането на таксите за висшите училища.

"Народните представители ще решат за  отпадането на таксите за държавните университети", заяви той.