Недоволни Жители на Брестовица блокираха Околовръстния път на Пловдив в района на Пещерския надлез, прдаде Радио Пловдив. Така те изразяват недоволството си от нерешения проблем с качеството на питейната вода в селото, в която има манган, мътна е и негодна за пиене.

„Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната вода на Брестовица. Това, което се изискваше от община „Родопи“ и от ВиК – Пловдив, е направено. Държавата трябва да си влезе в ролята“, коментира Любомир Томов, председател на сдружението „Живот за Брестовица“, което организира протеста.

Припомням, че проблемът с питейната вода на селото е от 4 години, когато в нея бе открит тежкия метал манган, който е токсичен. От тогава бяха сондирани 3 нови кладенци, избран изпълнител и проектиран нов довеждащ колектор и нова ВиК мрежа за селото. Тъй като проектът е много голям – на стойност над 20 млн. лв., община „Родопи“ не може да се справи финансово сама и търси пари от МРРБ, обясни миналата седмица кметът на общината Павел Михайлов.