Община Пловдив кандидатства с 8 проекта по програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. Това съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров на пресконференция.
Най-много средства от европейската програма – 29,4 милиона лева, се очакват за електробуси, изграждане на депо, зарядни станции, спирки, табла и др. За строителството на продължението на булевард „Санкт Петербург” са предвидени 24 милиона лева, а 12 милиона лева са планирани за облагородяването на 70 дка парково пространство в парк „Кан Крум” в район „Тракия“.
За реконструкцията и оборудването на Спортния диспансер Община Пловдив иска 6,7 милиона лева, а за изграждането на Център за палиативни грижи в район „Тракия“ – 5,5 милиона лева.
„Подобен тип здравна и социална услуга няма в града“, посочи заместник-кметът по дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие Владимир Темелков.
Сред проектните предложения, заложени в програмата за развитие на регионите, са строителството на нова сграда с физкултурен салон на ОУ „Алеко Константинов“ на стойност 3 милиона лева, както и мерки за енергийна ефективност на ДКЦ 5 – за 3,4 милиона лева и на Административния съд – за 3 милиона лева.

Община Пловдив търси идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в града – Математическата гимназия „Академик Кирил Попов”, ОУ „Княз Александър I“ и СУ “Свети Патриарх Евтимий”. Идеите ще се събират в специално разработения за целта сайт „Трезор за умове“. Това стана ясно днес по време на пресконференция в общината с участието на кмета Костадин Димитров, зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков и зам.-кметът по култура Пламен Панов.

„Изграждането на нова сграда на Математическата гимназия е дълго чакан проект. Сигурен съм, че ще бъдат представени редица интересни идеи от архитектурни дружества и хора, които ще спомогнат за начина, по който ще се изгради тази сграда“, заяви кметът Костадин Димитров.

Зам.-кметът Владимир Темелков обясни, че е обявен и индивидуален награден фонд за всяко училище – стимул за участващите в инициативата.

„Очакваме голяма активност за тези големи за Пловдив проекти, за да може най-бързо след това да се съобразим с всички идеи и да обявим обществени поръчки“, подчерта той.

Крайният срок за подаване на предложенията за ОУ „Княз Александър I“ и СУ “Свети Патриарх Евтимий” е 09.06.2024 г., а за МГ „Академик Кирил Попов” – 19.06.2024 г.

Подробна информация за изискванията към участниците може да бъде намерена на сайта: https://trezorzaumove.com/