С удовлетворение обявявам края на конкурса „Трезор за идеи“ – наша ключова инициатива, която цели да възстанови значението на бившата сграда на БНБ като „градски репер“ чрез преосмисляне и внедряване на нови функции на сградата и неизползваните пространства. Конкурс, чрез който искахме да приобщим жителите и посетителите на града към общата ни мисия за устойчиво опазване на културното ни наследство, както и да продължим посоката на развитие в секторите на културата и културното наследство на Пловдив - първата българска Европейска столица на културата. Изказвам сърдечната си благодарност на всички участници за техния интерес, ангажираност и новаторски принос. През изминалите два месеца след обявяването на конкурса, бяха проведени множество огледи на място, на които присъстваха десетки заинтересовани, бяха зададени множество въпроси, на които екипът ни отговаряше. Радвам се, че инициативата получи широк национален отзвук чрез местните медии и националните платформи на Стройинфо и Градът, както и широк международен интерес. Информация за нея бе публикувана в престижни международни списания и платформи, сред които Architects Journal, Archdaily, Archrace, Architectural review и други“, съобщи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов на днешната пресконференция в сградата на общината, в която участваха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование – Владимир Темелков.

В конкурса „Трезор за идеи“ са подадени 42 конкурсни предложения от 16 държави на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

„За мен бе удивително до каква степен чуждестранните участници са успели да вникнат в историята на страната, в контекста на града не само по отношение на материалното наследство, но и в традициите, в съвременния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали изключително задълбочено динамиката на средата в търсене на точната бъдеща функция на сградата“, каза още заместник-кметът Пламен Панов.

Всяко едно от постъпилите предложения носи своя уникален подход за грижа към обекта като недвижимо културно наследство, своя визия за бъдещата функция на сградата на бившата Българска народна банка. Навлизайки в детайли и споделяйки общи теми за устойчивост, ангажираност и респект към миналото личи ясно стремежа да бъде преосмислено и обживено не просто едно физическо пространство, но и да се обогати културния живот на града чрез създаване на ново споделено място, в което се преплитат минало, настояще и бъдеще.

Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“ са изключително разнообразни - от библиотека и български литературен център, японски културен център, през академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др.

Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати.

„За нас, като част от грижата за културното ни наследство, от особена важност е прозрачността. В следващите дни ще обявим пълният състав на журито, което ще заседава и ще избере трите най-добри предложения в съответствие с предварително обявените критерии. На интернет страницата на конкурса, както и в социалните мрежи ще бъдат публикувани всички подадени предложения“, допълни още заместник – кметът Пламен Панов.

Той благодари още веднъж на КЦМ Холдинг, Рубекула и на YTONG за безрезервната подкрепа на инициативата, в резултат на което бе увеличен и първоначално обявения награден фонд за трите избрани проекта.  

До дни ще бъде обявена и обществената поръчка за избор на изпълнител за кино „Космос“, стана ясно още по време на пресконференцията. Техническият инвестиционен проект за Кино „Космос“, изготвен от проектантско бюро „Тектоника-Б“ ООД Пловдив, е с издадено разрешително за строеж и е съгласувано с всички институции - ВиК , ЕВН, Пожарна безопасност и др. Очаква се „зелена светлина“ от Агенцията по обществени поръчки, която по закон извършва проверка на документацията. Най-вероятно поръчката ще бъде обявена утре или в понеделник и ще бъде с открита процедура.