Досегашният депутат от "Продължаваме промяната" в Пловдив Росен Костурков се отказа от политиката. Той е една от ключовите фигури на формацията във втория град и беше сред активните й парламентаристи. Ето какво написа той.

"Приятели,
Взех решение да не участвам в изборите за 50-то НС, а най-вероятно и за никое друго.
За близките ми роднини, приятели и колеги това решение не е изненадващо, защото заедно го обмислихме още преди няколко месеца.
Влизането ми в политиката не беше случаен процес. Беше дълго обмисляно. Беше дошло времето да дам своя дан за това да направим мястото, в което живеем по-добро, да променим нещата, които смятаме за нередни, да начертаем правилния път на развитие на държавата ни, на икономиката ни, на битието ни.
За съжаление, за да си ефективен в политическите среди в България трябва да владееш лицемерието, трябва да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да си готов във всеки един момент да забиеш нож в гърба на съратника си, както и да си готов даполучиш такъв, трябва да можеш безскруполно да лъжеш и да очерняш, трябва да се разделиш с представите си за категории като морал, етичност, честност... човечност е непозната дума.
Ние дойдохме в политиката за да променим тази среда. И за радост малко по малко, зрънце по зрънце успяваме. Но за съжаление, скоростта с която тази среда променя нас е много по-голяма.
Въпреки всичко се събрахме  прекрасни и изцяло отдадени на каузите личности. Хора, които загърбват кариери и семейства, рискуват здравето си, а по някога и това наблизките си, работят денонощно до пълно изтощение за да не позволим надеждата за промяната да изчезне.
И с много от тях, събрала ни преди само 30 месеца една кауза, станахме близки приятели, станахме семейство. И зная, че всеки един от нас ще продължи да работи в полза на обществото, не зависимо дали в Народното Събрание, в Министерски съвет, в местната власт или в сферите, където можем да бъдем най-ефективни, дори в квартала в който живеем. Всеки един от нас е увлякал десетки, всеки един от тях още толкова и т.н. И това ми дава надежда, че промяната вече е необратима. Бавна, дълга, трудна, но необратима.
Няма и да се опитам да правя отчет за свършеното от мен за тези 30 месеца в активната политика, както правят някои колеги, защото постиженията са плод на колективна визия,  колективни усилия, на напрегнати дни и безсънни нощи на цели екипи, а не на един човек.
 Но, ако съм успял да дам надежда за промяна към добро на хората, ако съм успял да помогна дори само на 2 села, на 2 семейства, на 2 деца..., а те са много повече, си е заслужавало.
П.п.
Така и не си направих профил във фейсбук на "политик", защото никога не се възприех като такъв. Това е личният ми профил. И ще продължа да го ползвам като такъв. Ако има хора в приятелската ми листа или такива които ме следват само заради политическите новини, коментари и анализи, може да останат разочаровани в бъдеще. Както и тези, които ме следват само за да ме плюят за политическата ми принадлежност.
Всеки е свободен да избира дали да продължава да ми е "приятел" или да ме следва във фейсбук.

Готовност да преговарят  ГЕРБ след парламентарните избори за общо управление на страната обявиха в Пловдив лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият премиер Николай Денков.

Двамата обаче уточниха, че това може да стане само ако разговорите се водят за реализирането на програмата на ПП-ДБ и в тях да не участва лидерът на ДПС Делян Пеевски.


"В политиката съм се научил никога да не казвам никога. Надявам се да се разберем с ГЕРБ за съвместно управление. Иначе има опасност да влезем в спирала на избори и да ни управляват служебни правителства", заяви Атанасов. Според него последните нападки между политиците от ГЕРБ към ПП-ДБ повече били за мобилизиране на електората за предстоящия вот.

Николай Денков добави, че преди да се седне на масата за преговори с ГЕРБ, те трябва да се отърват от опеката на Делян  Пеевски, който им бил на практика началник.

Атанасов изрази притеснение от предстоящото купуване на гласове.  Той добави, че щяло да има 300 000 гласа за пазаруване.

Никола Минчев и Радан Кънев, които ще участват на изборите за евродепутати,  заявиха, че основните приоритети, които извеждат в своята кампания са сигурността, борбата с корупцията и развитието на икономиката.

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията.

Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На негово място начело на листата ръководството на партията е поставило друга депутатка - Веска Ненчева. Затова всички от второто място надолу в лисатата са се изтеглили. По време на пленума са изчетени 20 декларации на номинирани в листата, с които те се отказват от участие в нея.

В тази ситуация листата за Пловдив - област ще трябва да бъде наредена служебно от "Позитано" 20. Водач на БСП за Пловдив е Иван Петков-Бебето.